Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Lakialoite hakaristilipun ja muiden natsitunnusten kieltämisestä

9.12.2018

2 533 kannatusilmoitusta

Kannatusilmoituksia tässä palvelussa 2 533

Kuvaajassa näytetään vain Kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.

Kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Tunnistautumisen jälkeen voit kannattaa myös muita aloitteita. Nimesi ei tule näkyviin Kansalaisaloite.fi:ssä.

Lue lisää tunnistautumisesta, yksityisyydensuojasta ja julkisuudesta.

Kannata aloitetta
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti, voit tehdä kannatusilmoituksen tulostettavalla esitäytetyllä lomakkeella.

Kansalaisaloitteen otsikko

Lakialoite hakaristilipun ja muiden natsitunnusten kieltämisestä

Aloitteen päiväys

9.12.2018

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Oikeusministeriön asianumero

VN/6908/2018

Aloitteen sisältö

Hakaristilippu (Musta hakaristi valkoisella pohjalla punaisen/oranssin lipun keskellä), natsien uniformut, SS-hihanauhat ja muu natsirekvisiitta tulisi kieltää julkisella paikalla. Elokuva, näytelmä ja muihin taidetarkoituksiin tulisi hakea erikseen lupa.

Perustelut

Hakaristilippu ja muut natsitunnukset ovat perinteitä, jotka yhdistetään 1930-luvun saksalaiseen kansallissosialistiseen puolueeseen. Adolf Hitlerin johdolla kansallissosialistit käynnistivät toisen maailmansodan, jossa kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Natsien järjestelmällisissä vainoissa kuoli miljoonia juutalaisia sekä muita vähemmistöihin kuuluneita ihmisiä.

Useissa Euroopan maissa natsitunnukset ovat olleet kiellettyjä jo vuosikymmeniä sitten. Lisäksi selkeä lainkohta natsisymbolien käytöstä tukisi poliisien työtä ja vähentäisi tulkintaan perustuvia päätöksiä. Nyt poliisi arvioi tapauskohtaisesti, onko tunnusten käyttämisessä kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Suomi on demokraattinen maa ja sananvapaudella on keskeinen rooli demokraattisessa yhteiskunnassa. Sananvapauteen kuuluu mielipiteiden ilmaisu, vastaanottaminen ja jakaminen ilman ennakollista puuttumista. Sananvapauteen kuuluu myös vastuu eikä se oikeuta uhkaamaan tai solvaamaan rodun, ihonvärin, syntyperän, kansallisen tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, seksuaalisen suuntautumisen tai vammaisuuden perusteella taikka niihin rinnastettavalla muulla perusteella.
Aloite rajoittaisi natsitunnusten käyttöä.

Aloitteen taloudellinen tuki

Ei ole

Kannatusilmoitusten keräystavat

  • Kansalaisaloite.fi
  • Paperilomakkeet

Tähän mennessä muualla kerättyjen kannatusilmoitusten yhteismäärä

Kerääjän ilmoittama arvio: 0 kpl


Esitäytetty kannatusilmoituslomake tulostettavana PDF-lomakkeena

Vastuuhenkilöt keräävät kannatusilmoituksia aloitteeseensa paperilomakkeella. Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla oleva PDF-lomake, täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen. Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla.


Vastuuhenkilöt

Vireillepanijat

Juha-Pekka Lehti Turku


Edustajat

Juha-Pekka Lehti Turku
lehti.juha@nullgmail.com

Miia Kauti Kaarina
miia.kauti@nullgmail.com


Varaedustajat

Sini Heino Paimio
sini.h.heino@nullgmail.com