Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Kansalaisaloite sähkönsiirron kiinteiden perusmaksujen poistamiseksi

8.12.2018

15 080 kannatusilmoitusta

Kannatusilmoituksia tässä palvelussa 15 080

Kuvaajassa näytetään vain Kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.

Kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Tunnistautumisen jälkeen voit kannattaa myös muita aloitteita. Nimesi ei tule näkyviin Kansalaisaloite.fi:ssä.

Lue lisää tunnistautumisesta, yksityisyydensuojasta ja julkisuudesta.

Kannata aloitetta

Kansalaisaloitteen otsikko

Kansalaisaloite sähkönsiirron kiinteiden perusmaksujen poistamiseksi

Aloitteen päiväys

8.12.2018

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Oikeusministeriön asianumero

VN/6691/2018

Aloitteen sisältö

Tällä kansalaisaloitteella vaaditaan eduskuntaa ryhtymään tarvittaviin lainvalmistelutoimiin, jotta sähkönsiirron kiinteät kuukausimaksut korvataan tulevaisuudessa kokonaan kulutusperusteisilla maksuilla.

Perustelut

Sähkönsiirron kiinteän kuukausimaksun osuus on noussut monin paikoin sietämättömän suureksi. Kansalaiset ovat tuohtuneet, kun sähkön kulutuksella ei voi riittävästi vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen. Maaseudulla sähkönsiirron kiinteät kuukausimaksut muodostavat jo peräti 70% sähkölaskusta. Kehityksen suunta on täysin vastoin energiatehokkuusajattelua.

Työ- ja elinkeinoministeriön sähkömarkkinoita kehittävä älyverkkotyöryhmä on kannattanut väliraportissaan tehomaksua, joka korvaisi kiinteän perusmaksun. Myös monet sähköverkkoyhtiöt haluaisivat muuttaa hinnoitteluaan tähän suuntaan. Tämä olisi järkevä suuntaus, koska se kannustaisi kuluttajia itse vähentämään huippukulutustaan, joka aiheuttaa sähköverkkojen kustannukset. Energiaviraston tehtävänä on valvoa, etteivät siirtohinnat kokonaisuutena nouse uudistuksen myötä.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus, 5.2.2018, Kyytsönen Jouko: Sähkön siirto jopa 70 prosenttia sähkölaskusta – Tilanne ärsyttää maaseudulla asuvia

Aloitteen taloudellinen tuki

Ei ole

Kannatusilmoitusten keräystavat

  • Kansalaisaloite.fi

Linkit muihin verkkosivuihin

Vastuuhenkilöt

Vireillepanijat

Kimmo Kautio Hattula


Edustajat

Kimmo Kautio Hattula
kimmo.kautio@nullgmail.com
0443560545


Varaedustajat

Seppo Kautio Hattula
seppo.kautio@nullluukku.com