Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Kansallisen sinikantisen passin palauttaminen käyttöön

30.11.2018

1 198 kannatusilmoitusta

Kannatusilmoituksia tässä palvelussa 1 198

Kuvaajassa näytetään vain Kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.

Kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Tunnistautumisen jälkeen voit kannattaa myös muita aloitteita. Nimesi ei tule näkyviin Kansalaisaloite.fi:ssä.

Lue lisää tunnistautumisesta, yksityisyydensuojasta ja julkisuudesta.

Kannata aloitetta
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti, voit tehdä kannatusilmoituksen tulostettavalla esitäytetyllä lomakkeella.

Kansalaisaloitteen otsikko

Kansallisen sinikantisen passin palauttaminen käyttöön

Aloitteen päiväys

30.11.2018

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Oikeusministeriön asianumero

VN/6389/2018

Aloitteen sisältö

Ehdotamme kansalaisaloitteella lainvalmisteluun ryhtymistä kansallisen sinisen passin värin palauttamiseksi Suomen Tasavallan kansalaisille.

Perustelut

Suomen itsenäisyyden aikana ennen EU-jäsenyyttä suomalaisilla oli käytössä kansalliset sinikantiset passit. Suomen passi oli tuolloin arvostettu matkustusasiakirja, sillä jo passin väristä oli nähtävissä, että henkilö oli hyvämaineinen Suomen kansalainen. Suomalaiset tunnettiin rehellisinä ja luotettavina, eikä Suomesta tullut esimerkiksi kansainvälisiä terroristeja.

Euroopan Yhteisön jäsenyyden myötä passien väri päätettiin muuttaa salassa kansalta ja useimpien suomalaisten tahdon vastaisesti ilman julkista keskustelua muutoksesta.

Kun Ajan Suunta -lehti lopulta toi asian julki, oli jo liian myöhäistä vaikuttaa asiaan. Passin uusi väri oli viininpunainen, joka on nykyään käytössä Euroopan Unionin jäsenvaltioilla Kroatiaa lukuunottamatta, joka säilytti kansallisen passin värin. Sama viininpunainen väri on käytössä myös ainakin EU:n ulkopuolisilla Makedonialla, Turkilla ja Albanialla. Perinteisesti punainen passin väri on käytössä kommunistisilla tai sosialistisilla mailla.

Väri ei siis toimi tunnisteena, josta voitaisiin päätellä onko kyseessä EU-jäsenvaltion kansalainen, eikä EU:n suositus passin väristä ole sitova, toisin kuin suomalaisille uskoteltiin. Euroopan Yhteisö on myöskin lakkautettu jo vuonna 2009.

Sininen passin väri tulisi palauttaa Suomen Tasavallan kansalaisille.

Aloitteen taloudellinen tuki

Ei ole

Kannatusilmoitusten keräystavat

  • Kansalaisaloite.fi
  • Paperilomakkeet

Tähän mennessä muualla kerättyjen kannatusilmoitusten yhteismäärä

Kerääjän ilmoittama arvio: 0 kpl


Esitäytetty kannatusilmoituslomake tulostettavana PDF-lomakkeena

Vastuuhenkilöt keräävät kannatusilmoituksia aloitteeseensa paperilomakkeella. Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla oleva PDF-lomake, täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen. Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla.

Marco de Wit Mäkipäänkatu 45 A 6 33500 Tampere


Vastuuhenkilöt

Vireillepanijat

Olli Heikkilä Tampere


Edustajat

Olli Heikkilä Tampere
olli.heikkila@nulliki.fi


Varaedustajat

Geurt de Wit Tampere
Mäkipäänkatu 45 A 6. 33500 Tampere
geurtdewit@nullgmail.com
0445270768