Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Pankkitoiminnasta tehtävä valtion yksinoikeus

13.3.2018

38 kannatusilmoitusta

Kannatusilmoituksia tässä palvelussa 38

Kuvaajassa näytetään vain Kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.
Aloite ei saanut vaadittua 50 kannatusilmoitusta 13.4.2018 mennessä.

Kansalaisaloitteen otsikko

Pankkitoiminnasta tehtävä valtion yksinoikeus

Aloitteen päiväys

13.3.2018

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Oikeusministeriön asianumero

OM 66/52/2018

Aloitteen sisältö

Suomen alueella harjoitettavasta pankkitoiminnasta on tehtävä valtion yksinoikeus. Vain valtion kokonaan omistamat pankit saavat harjoittaa pankkitoimintaa Suomessa.

Perustelut

Pankkien rooli yhteiskunnan toiminnassa on niin tärkeä, että pankkitoimintaa ei voi jättää yksityisen voitonpyynnin motivoimana tapahtuvaksi.

Viime vuosina on nähty lukuisia tapauksia niinsanotuista pankkikriiseistä, joissa pankit ovat ajaneet itsensä käytännössä vararikkoon holtittoman ja vain omistajien ahneuden kautta motivoituneen toiminnan kautta.

Noita niinsanottuja pankkikriisejä on "ratkaistu" lahjoittamalla pankeille valtioiden kustannuksella rahaa miljardeja euroja. Toisin sanoen pankkien omistajatahoja on palkittu siitä, että ne ovat hoitaneet niiden hoidettavaksi jätetyn yhteiskunnallisen tehtävän huonosti.

On täysin mahdotonta hyväksyä sellainen käytäntö, jossa kansa maksaa verotuksen kautta siitä, että pankkien yksityiset omistajatahot ovat oman voitonpyyntinsä sokaisemina ajaneet pankkinsa tilanteeseen, jossa vain veronmaksajien apu pystyy ne pelastamaan.

Vallan ja vastuun on kuljettava käsi kädessä. Kun valtio viimekädessä takaa pankkitoiminnan toimimisen maassa, valtion on myös hallittava pankkeja täysin. Tämä onnistuu vain siten, että valtio omistaa pankit täysin.

Aloitteen taloudellinen tuki

Ei ole

Kannatusilmoitusten keräystavat

  • Kansalaisaloite.fi

Vastuuhenkilöt

Vireillepanijat

Janne Kejo Turku

Hannu Rainesto Eura


Edustajat

Janne Kejo Turku
jannekejo@nullgmail.com


Varaedustajat

Hannu Rainesto Eura
hannu.rainesto@nulloutlook.com
445054321