Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Avoliittomääritelmän poistaminen yleisestä asumistukilaista

28.2.2017
Aloite on tarkastettu julkaisua varten ja kannatusilmoitusten keräys alkaa aloitteessa määriteltynä päivämääränä 28.2.2017.

Kansalaisaloitteen otsikko

Avoliittomääritelmän poistaminen yleisestä asumistukilaista

Aloitteen päiväys

28.2.2017

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Oikeusministeriön asianumero

OM 16/52/2017

Aloitteen sisältö

Ehdotan kumottavaksi seuraavan määritelmän, joka on ristiriitainen ja eriarvoistava. Avoliitto katsotaan vallitsevan eri sukupuolta olevien välillä., vaikka sukupuoli määritelmä poistui (5L:lla 12/2017 muutettu 5 § tulee voimaan 1.3.2017. §)
Avopuoliso
Tässä laissa avopuolisoilla tarkoitetaan kahta henkilöä, jotka elävät avoliitossa eli jatkuvasti yhteisessä taloudessa avioliitonomaisissa olosuhteissa.

4 §
Ruokakunta
Eri ruokakuntaan kuuluvat henkilöt, jotka hallitsevat osaa asunnosta erillisen vuokrasopimuksen tai sitä vastaavan hallintasopimuksen perusteella tai heidät on hoitosopimuksella sairauden tai vamman perusteella sijoitettu ruokakunnan hoidettaviksi.

Perustelut

Laki aiheuttaa KELA:n kanssa asioiville ongelmia, vaikka määritelmä yhteisestä ruokakunnasta antaa jo KELA:lle mahdollisuuden lieventää tulkintaa.
Viimeisin tapaus Aamulehti 4.2.2017 "Näin kävi Annalle ja Topille, jotka KELA julisti avopariksi: Valitettavasti sukupuolella on väliä."

Aloitteen taloudellinen tuki

Ei ole

Kannatusilmoitusten keräystavat

  • Kansalaisaloite.fi

Linkit muihin verkkosivuihin

Vastuuhenkilöt

Vireillepanijat

Janne Kullervo Mattila


Edustajat

Jukka Pekka Mattila


Varaedustajat

Pirjo Irene Mattila