Sisältöön | Selaa aloitteita | Ohje | Tulosta

Iltahuuto kunniavelan maksamisesta veteraaneille

31.12.2016

417 kannatusilmoitusta, joista muualla kerättyjä 50

Kannatusilmoituksia tässä palvelussa 367

Kuvaajassa näytetään vain Kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.

Kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Tunnistautumisen jälkeen voit kannattaa myös muita aloitteita. Nimesi ei tule näkyviin Kansalaisaloite.fi:ssä.

Lue lisää tunnistautumisesta, yksityisyydensuojasta ja julkisuudesta.

Kannata aloitetta
Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautua sähköisesti, voit tehdä kannatusilmoituksen tulostettavalla esitäytetyllä lomakkeella.

Kansalaisaloitteen otsikko

Iltahuuto kunniavelan maksamisesta veteraaneille

Aloitteen päiväys

31.12.2016

Aloitteen muoto

Ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä

Oikeusministeriön asianumero

OM 1/52/2017

Aloitteen sisältö

Kansalaisaloite

Otsikko:
Iltahuuto kunniavelan maksamisesta veteraaneille


Taustaa:
Itsenäinen Suomi täyttää vuonna 2017 sata vuotta. Kun Suomen itsenäisyyttä vastaan v. 1939-45 asein hyökättiin, Suomea puolustamaan lähdettiin nurisematta. Nyt nuo silloiset nuorukaiset ja nuoret naiset ovat ikäihmisiä, joiden loppuelämä pitää saada niin hyväksi kuin mahdollista. Kunniavelka on maksettava.
Yhteiskunnan taloudellisten mahdollisuuksien ollessa rajalliset tuon kunniavelan maksamiseen tulee luoda laajemmat resurssit. Veteraanijärjestöt, monet kuntoutuslaitokset ja muut vastaavat on aikanaan perustettu veteraanien elinolojen parantamiseksi, mutta aika on ajanut niiden ohi. Veteraanit, joiden keski-ikä on jo lähes 95 vuotta, eivät useinkaan enää kykene osallistumaan em. palveluihin ja toimintoihin.
Se omaisuusmassa, jonka veteraanijärjestöt ovat viime vuosikymmenien kuluessa keränneet, on suuri, mutta ei juurikaan hyödytä enää veteraaneja. Järjestöistä on tulossa, ja osin jo tullutkin, eräänlaisia muisto- ja perinneyhdistyksiä, joiden päätöksenteossa sodan käynyt sukupolvi on enää marginaalissa. Valta alkaa olla nuoremmilla.


Esitys:
Valtiovalta panostaa veteraanijärjestötoimintaan ja muihin sotaveteraaneille tarkoitettuihin kohteisiin vuosittain miljoonia euroja avustuksina ja verohelpotuksina. Koska tuon panostuksen pääosa ei enää tavoita sen varsinaisia kohteita veteraaneja, yhteiskunnan kaikki veteraaniavustukset tulee vastaisuudessa kohdistaa veteraaneille itselleen.
Jotta valtiovallan taloudelliset panostukset veteraaneille hyödyttäisivät muiden sijasta nimenomaan veteraaneja, ehdotamme lainmuutoksia rintamaveteraaneja koskeviin erillislakeihin sekä uutta veteraanilakia, jossa tilanne korjataan. Tavoitteena on lopettaa kaikki suora ja välillinen taloudellinen tuki veteraanijärjestöille ja samalla päättää, että tästä vapautuneet resurssit kohdistetaan suoraan veteraaneille, heidän itsensä käytettäväksi.
Lisäksi esitämme, että näin vapautuvia resursseja voidaan soveltuvin osin käyttää myös sotaorpojen elinolojen parantamiseksi, sillä heidän kohtalonsa valtiovalta unohti aikanaan vuosikymmeniksi.
Kun tällainen päätös tehdään satavuotiaan itsenäisyytemme juhlapäätöksenä vuonna 2017, pääsemme vihdoinkin maksamaan osan siitä mittaamattoman suuresta kunniavelastamme, jonka olemme velkaa näille vuosien 1939-45 sotien miehille ja naisille.

Perustelut

1. Kunniavelka on maksettava.
2. Nykyset keräystuotot eivät ohjaudu riittävässä määrin veteraaneille itselleen.
3. Byrokratia ja muut väliportaat syövät veteraaneille tarkoitettua suoranaista tukea kohtuuttomasti.
4. Tilannetta on mahdollisuus muuttaa aloitteessamme mainituilla keinoilla.

Aloitteen taloudellinen tuki

Ei ole

Kannatusilmoitusten keräystavat

  • Kansalaisaloite.fi
  • Paperilomakkeet

Tähän mennessä muualla kerättyjen kannatusilmoitusten yhteismäärä

Kerääjän ilmoittama arvio: 50 kpl


Esitäytetty kannatusilmoituslomake tulostettavana PDF-lomakkeena

Vastuuhenkilöt keräävät kannatusilmoituksia aloitteeseensa paperilomakkeella. Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla oleva PDF-lomake, täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen. Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla.

Pasi Pekkonen Nuottamiehentie 46 57600 Savonlinna


Vastuuhenkilöt

Vireillepanijat

Pasi Veikko Pekkonen Savonlinna


Edustajat

Pasi Veikko Pekkonen Savonlinna
Nuottamiehentie 46 57600 Savonlinna
pasi.pekkonen@nullgmail.com
050-5466940


Varaedustajat

Jari Esko Rusanen Savonlinna
Antti Paavonpojan katu 7 57600 Savonlinna
jari.e.rusanen@nulloutlook.com